Bostonas Universitātes pētījums: Pietiekama D vitamīna uzņemšana uz pusi samazina risku saslimt ar Covid-19!
Turklāt vienā no jaunākajiem Bostonas Universitātes zinātnieku pētījumiem atklāts, ka optimāla D vitamīna uzņemšana vairāk nekā par pusi samazina risku saslimt ar Covid-19.[1]
Pētījumā tika analizēti vairāk nekā 190 tūkstoši ASV iedzīvotāju asins analīžu rezultāti no visiem 50 štatiem. Iegūtie rezultāti atklāj: iedzīvotājiem ar pazeminātu D vitamīna līmeni asinīs ir par 54% augstāks risks saslimt ar Covid-19 nekā tiem, kuriem D vitamīna līmenis ir pietiekamā līmenī. Turklāt rezultāti konsekventi apstiprinājās visās vecuma un etniskās piederības grupās, kā arī pēc dzimumiem.
Bostonas Universitātes medicīnas, fizioloģijas un biofizikas profesors Maikls Holiks (Michael Holick) norāda, ka lielai daļai cilvēku ir D vitamīna deficīts, jo ar uzturu pārsvarā tiek uzņemta tikai neliela daļa no ikdienā nepieciešamās D vitamīna devas, kā arī D vitamīna uzņemšanu apgrūtina ziema un gada tumšie periodi.
D vitamīna pozitīvo ietekmi uz elpceļu infekcijas slimību riskiem apstiprinājusi arī virkne citu zinātnieku aprindās atzītu organizāciju un izdevumu, piemēram, ASV Nacionālais veselības institūts (the National Institute of Health)[2] ir izpētījis, ka cilvēki ar zemāku D vitamīna līmeni biežāk vēršas pie ārstiem ar augšējo elpceļu saslimšanām, kamēr Lielbritānijas Medicīnas žurnāls (the British Medical Journal)[3] 11 tūkstošu dalībnieku pētījumā atklājis, ka augstāks D vitamīna līmenis samazina akūtu elpceļu infekcijas slimību riskus.
[1] Pētījums pieejams šeit: https://bit.ly/2K73UYX
[2] Pētījums pieejams šeit: https://bit.ly/2LNPk99
[3] Pētījums pieejams šeit: https://bit.ly/3oE8rkM